nl

/

en

/

de

/

fr

/

Het eiland Tholen

Welkom op Tholen, een (nog) onontdekt stukje Zeeland. Bijzonder doordat het eiland omringd is door het grootste nationaal park van Nederland, De Oosterschelde. Met gevarieerde flora en fauna is dit een uniek stukje Nederland. Tholen, Duik in onze natuur!

Dit duiken kun je heel letterlijk nemen met de verschillende duiklokaties die Tholen rijk is. Maar ook minder letterlijk. Tholen heeft ook prachtige wandelroutes, over de dijken langs het water of door velden. Een langeafstands wandeling, het Oosterscheldepad en voor kortere afstanden bestaat een mooi en goed wandelnetwerk.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de Oosterschelde ook op het water te ontdekken, zo worden er vanuit Sint Annaland zeehondensafari’s georganiseerd en kun je in de jachthaven een zeilboot huren. Ook worden er vanuit de Bergse diepsluis vaartochten georganiseerd, ook voor vissers.

Ook fietsend kun je in onze natuur ‘duiken’. Over oude binnen-dijken, langs boomgaarden, bloemen(zaad)velden, akkers vol met uien en aardappelen; ook dat is Tholen. Buitendijks langs de Oosterschelde. Door de 7 kernen. Naar Sint Philipsland.

Het fietsknooppuntennetwerk brengt je naar de mooiste plekjes van het eiland. Naast de mooie natuur brengt dit netwerk je ook naar de verschillende historische dorpskernen. Elk met een eigen karakter en bijzonderheid.

We nodigen u met trots uit: Duik in onze natuur!

Tholen

De naam Tholen verwijst naar de tol die werd geheven op de vroegere Eendracht en de Striene, de oude waterwegen die deels opgegaan zijn in het Schelde-Rijnkanaal. Tholen is de gemeente Tholen (waar het eiland Sint Philipsland ook bij hoort), het eiland Tholen, maar ook de stad Tholen. Hoewel Tholen wellicht ver weg klinkt, is het eiland vandaag de dag zeer goed bereikbaar. Steden als Antwerpen, Riotterdam en Breda liggen op slechts 35 minuten rijden, Bergen op Zoom op een kwartiertje. Tholen is het best bewaarde geheim van Zeeland. Een ideale plek om de rest van Zeeland en Brabant te ontdekken, maar heeft zelf ook veel te bieden. Zoals de diverse (smal)stadjes en dorpen op het eiland

De 7 kernen op het eiland Tholen.

Het stadje Tholen is ontstaan in de 13e eeuw. De smalle straten verraden nog steeds deze middeleeuwse oorsprong. De historische kern van Tholen is omgeven door een stervormige veste, kenmerkend voor het stadje. Tholen ligt aan het Schelde-Rijnkanaal en is met ruim 7500 inwoners de grootste plaats van het eiland.

Poortvliet is een echt ring dorp, ontstaan in de 13e eeuw. Het dorp ligt in een van de oudste bedijkingen en in de grootste polder van het eiland Tholen tussen Tholen-stad en Scherpenisse.

Scherpenisse is de kleinste woonkern van het eiland Tholen. Maar wellicht met het hoogste baken: De vijftig meter hoge watertoren is van heinde en verre te zien.

Sint-Maartensdijk, in de volksmond Smerdiek, wordt wel de Smalstad genoemd. In de 15e eeuw kreeg het plaatsje stadsrechten. De stad werd versterkt met grachten, wallen en poorten. Achter deze poorten stond een kasteel waar destijds beroemde bewoners zoals Jacoba van Beieren en Frank van Borssele hebben gewoond.

Op het uiterste puntje van het eiland ligt Stavenisse. Het dorp is een echt voorstraatdorp met prachtige 17e, 18e en 19e eeuwse gevels met leilinden. Dit geeft het dorp een historisch karakter.

In 1476 gaf Karel de Stoute zijn halfzus Anna van Bourgondië toestemming om een schorrengebied te bedijken. Ze vernoemde deze plek naar haar schutspatrones, de heilige Anna. Sint-Annaland is een ringvoorstraatdorp, met een Voorstraat van de haven naar de kerk, die is omgeven door een ring.

Oud-Vossemeer maakte deel uit van de heerlijkheid Oud- en Nieuw-Vossemeer. Tegenwoordig zijn het twee verschillende dorpen, gescheiden door het Schelde-Rijnkanaal. Oud-Vossemeer in Zeeland en Nieuw-Vossemeer in Noord-Brabant. Oud Vossemeer heeft nauwe banden met de bekende presidentsfamilie Roosevelt uit de Verenigde Staten.

Meer info o.a. op www.eilandtholen.com en op www.vvvzeeland.nl/nl/eilanden/tholen-en-sint-philipsland

Sint Philipsland

In de 15e eeuw nam Anna van Bourgondië het initiatief om een stuk schor te bedijken tussen de Slaak en het Zijpe en stichtte het dorp Sint Philipsland, dat zij de naam gaf van haar vader, hertog Philips van Bourgondië. Een eeuw later verdween het dorp echter in de golven van de zee en werd in de 17e eeuw opnieuw bedijkt.

Sint Philipsland ligt op het gelijknamige eiland. Het is het kleinst bewoonde eiland van Zeeland en kenmerkt zich door een prachtig polderlandschap, dat omringd wordt door de Oosterschelde. Het gebied kenmerkt zich door zijn uitgestrektheid en vooral door zijn rust.

Op het uiterste puntje van het eiland Sint Philipsland, ligt Anna Jacobapolder. Het dorpje is nog geen twee eeuwen oud. Anna Jacobapolder was vooral bekend door het veer naar het buurtschap Zijpe op Schouwen-Duiveland. Dit veer is in 1988 uit de vaart genomen. Het werd overbodig door de aanleg van de Philipsdam.

Meer info op www.eilandtholen.com of www.vvvzeeland.nl/nl/eilanden/tholen-en-sint-philipsland

Fietsvakantie Tholen
Groepsaccomodatie Tholen
Vakantiehuis Zeeland

De eerste schrale stralen

op het water, nevel verdampt

we vallen droog  

ondergaan de rust

en stilte

op de platen

 

proeven zout

op onze lippen

ruiken het zilte

 

en de meeuwen

ach… de meeuwen

krijsen, zweven

pikken kokkels

uit het zand

 

en wij

 

wij steken mossels

oesters open

proeven het zoute

proeven het zilte

 

ondergaan de rust

proeven de stilte

 

eef de jonge

Boot huren Zeeland
Zeeland Vakanties
Zeeuwse Mossels